Grafiona

Grafiona on perustettu Siilinjärvellä 1996 alunperin koruntekijä Aino Puustisen (nyk. Jaakola) toiminimeksi.

Myöhemmin opiskelu Kuopion Muotoiluakatemiassa toi mukaan taidegrafiikan ja eritoten monotypian.

Mukana on myös kuvia aikaisemmista käsityöläisen taidonnäytteistä kuten koristellut tuohirasiat, rakukeramiikat, huovutukset ja parkkinahkatyöt.
Matkan varrelle on mahtunut opetustyötä, graafista suunnittelua, näyttelytoimintaa, galleriatyöskentelyä ja varsinkin monotypian esiin tuomista muiden grafiikan painomenetelmien rinnalle.
Monotypia antaa tekijälleen niin paljon kunhan vain uskaltautuu kokeilemaan ja olemaan ennakkoluuloton. Vahinkolaukaukset ilahduttavat, omat ideat ja mielikuvitus kantavat kuvantekijää.
Sattuma johdattelee ja yhtäkkiä olet saavuttanut jotain ainutkertaista!
Rohkeus! Uteliaisuus! Avoin mieli!

Kuvakulmia Aino J:n tapaan

Pirjo Kunelius (Kalajokilaakso 5.9.2009.)
Ylivieska

Kuvantekijä ja käsityöläinen Aino Jaakola on kuin muuttolintu, joka 35 vuotta pääasiassa Savossa elämää rakennettuaan lennähti loka-marraskuussa 2008 takaisin synnyinpitäjäänsä Ylivieskaan.

Aino Jaakola määrittelee pohjalaisuutta tosikkomaiseksi. Hän nauraa, että Savossa hän sai totuudentorven ja jopa töykeän maineen, kun hökäisi asiansa suoraan. Jaakola tunteekin varsin kotoiseksi olonsa, kun Ylivieskasta puhutaan kiertelemättä asiat halki – ainakin savolaisiin verrattuna.

Uusi avaus
kuvataiteisiin

Lauantaina iltapäivän parin tunnin aikana yleisökin pääsee puhuttamaan kuvantekijää, kun hän on läsnä Ylivieskatalo Akustiikan aulatilojen näyttelyssään Legendat ja kuolleet lehdet. Näyttely tuli Ylivieskaan suoraan kuopiolaisesta galleriasta. Näin De Döda Tidningarna (DDT)
–musiikkitapahtuma sai uutena avauksena kuvataiteet, jolle toivottavasti seuraa jatkoa tulevina vuosina esimerkiksi yhteisnäyttelyjen muodossa.
– Toivoin tästä jo nyt yhteisnäyttelyä, kun talvella tarjosin näyttelyä DDT:n järjestäjälle Caseylle (Mauri Kajasmaa). Tällä kertaa toista kuvantekijää ei mukaan löytynyt tai ehkä olisikin, jos olisin tiiviimmin etsinyt.
Akustiikan pääaulassa on esillä tunnelmakuvia tunnetuista legendoista, jotka on toteutettu piirtäen grafiikanlehdille. – Minulla on runsaasti ylijääneitä monotypia-pohjia, joissa värit ovat kohdillaan. Lähdin miettimään, kenen kasvot sopivat tiettyihin väripohjiin. Aino Jaakola nauraa, etteivät kasvojen valinnat heijasta hänen musiikkimakuaan suoraan, vaikka kuvantekijä jazzia ja progea mielellään kuunteleekin. Legendoista Jimi Hendrix on kuitenkin koskettanut kuvantekijää musiikillaan, tinkimättömällä harjoittelullaan ja traagisella elämäntarinallaan. – Tein Siilinjärven näyttelyyni 2007 kenties päätyöni eli 30 000 merkkiä Jimille. Tähän keräilijän kokoelmiin päätyneeseen valtavaan tussityöhön kuvantekijä käytti jotakuinkin 30 000 pistettä. Akustiikan yläaulassa on osa näyttelykokonaisuudesta 2007. Ajatusviivoja ja pintaa syvemmältä -osion työt ovat syntyneet elämän, kuoleman ja rakkauden pohdinnoista. Anekdoottina mainittakoon, että keskiviikon Kalajokilaaksossa nähty Progen syvin olemus syntyi Taideteollisen korkeakoulun romutyön kurssilla.

Signeerauksena
Aino J

Kuva:Pirjo Kunelius

Aino Jaakola perusti 1996 Grafiona-yrityksen, joka etsii parhaillaan jalansijaa Pohjanmaalta. Taiteentekijä suunnittelee uutta taidekorttisarjaa. Lisäksi Aino Jaakola, joka signeeraa jatkossa taiteensa nimellä Aino J, haaveilee taidetalosta, johon voisi sisältyä käsityöläisten kursseja, näyttelyjä...

Aino Jaakola

Aino Jaakola on syntynyt 1954 Ylivieskassa.

Opiskellut tekstiilisuunnittelua ja valmistunut kotiteollisuusohjaajaksi 1970-luvulla Kuopion koti-ja taideteollisuusoppilaitoksesta. Työskennellyt muun muassa opetustehtävissä opistoissa sekä käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksissa. Vuosina 2005-2008 työskenteli Kuopiossa taidegalleriassa.

Perustanut Grafiona-yrityksen 1996, jonka toimialat graafinen suunnittelu, grafiikan painaminen monotypia- tekniikalla ja korttisarjojen valmistaminen.

Pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyjä vuodesta 2000 alkaen ja osallistunut myös yhteisnäyttelyihin. Ylivieskassa näyttelyt Jaakolan 20-vuotissukujuhlan yhteydessä 1999, Barokki 2001, sukuseuran 25-vuotisjuhlassa Akustiikassa 2004.